You can call me Dr. Urai now

That’s it.
After 4+ years, a good number of triumphs and vastly more failures, I’ve defended my PhD!

For the occasion, I’d like to share a short piece about my experience as a PhD student that I originally wrote for a friend when she graduated. I recommend the original if you read Dutch.

Enjoy.
Or let me know how I’ve got it all wrong.
Whatever, it’s Dr. Urai for you now!

Vuurtoren.JPG
The lighthouse (or,  the tale of an academic journey)

Leave your comfort zone at dawn, carrying a backpack filled with coffee, snacks and the occasional  beer – you’ll need it during the hike. Walk eastwards through the forest, and be careful not to get lost in the thicket. You may find some paths to follow, but they are usually not well-connected; clear your own way where necessary. Don’t forget to look around you, as there are many undiscovered species to be found.
Follow the sounds of the ocean: once you leave the forest you’ll be able to see the coast. From there, it’s still a considerable distance. Whenever it gets unbearably hot, take a break and go for a swim in the ocean. Don’t forget that you’re on this trip because you want to, so you may as well enjoy yourself.
You’ll see the beautiful lighthouse from miles away. Legend has it that many of the scholars who attempted had to give up the journey, but that those who reach their destination are destined for great adventures. Clamber over the rocks in the surf, climb up the steep stairs and enjoy the view.
You can head back at the end of the day, or satisfy your curiosity and see where the rest of the path leads…

De vuurtoren [original, in Dutch]

Vertrek bij het ochtendgloren uit je comfort zone met een goed gevulde backpack; je zal vele kopjes koffie, broodjes en af en toe een borrel nodig hebben tijdens de rit. Loop in oostelijke richting door het bos, en kijk uit dat je niet verdwaalt in het struikgewas. Er zijn paden te vinden, maar die sluiten niet allemaal even goed op elkaar aan; hak waar nodig je eigen weg vrij. Vergeet niet om goed je heen te kijken; het stikt er van de nog niet ontdekte diersoorten.
Volg het geluid van de zee: en als je het woud door bent zie je de kust al liggen. Vanaf daar is het nog een flink stuk lopen, en kan de zon branden. Neem de tijd om in het water te duiken als de vermoeidheid toeslaat. Je ziet je doel al van verre liggen; de prachtige vuurtoren. De lokale legende vertelt dat geleerden van over de hele wereld de tocht onderweg moesten opgeven, maar dat zij die de vuurtoren bereiken grote avonturen te wachten staat. Klauter het laatste stukje over de rotsen, beklim de steile trap en geniet van het uitzicht.
Je kunt aan het eind van de dag terug, maar mooier nog is om te kijken waar de route nog meer naartoe leidt…

One thought on “You can call me Dr. Urai now

  1. Congratulations Dr. Urai.
    Following your blog has been helpful to my development.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s